Na sredino popoldne (29.2.2012) se nas je 5 najbolj pogumnih RR – ovcev odpravilo proti Mojstrani. Vreme ni ravno obetalo zimske avanture, saj je termometer kazal skoraj 20oC. Pa vendar so nas v prtljažniku čakale dereze, cepini, čelade, vrvi, pasovi… naš cilj je bil namreč preplezati umetno narejen ledeni slap v soteski Mlačca.

Prispemo v sotesko, natorovimo nase ves tovor opreme in se sprehodimo skozi opuščen »Betlehem« – v božičnem času namreč v soteski postavijo žive jaslice, ki so skupaj s kuliso iz ledenih slapov prava paša za oči.

Sledi preoblačenje, slačenje, obuvanje, nameščanje derez, priprava vrvi, zatesnitev čelade, fotografiranje, izbiranje cepinov… in nato (končno) ledno plezanje Prvi se je v steno zagrizel Dohtar… ni bilo videti, da bi imel kakršnekoli večje težave – morda zato, ker se je z lednim plezanjem srečal že leto poprej, morda zato, ker je plezal z enakimi cepini kot Humar ali pa je preprosto talent 🙂 Presodite sami… V ženski navezi se je prvi opogumil Jež. Z žensko eleganco in šarmom je kmalu osvojil vrh. Zaupanje v dereze in cepine pa se je z vsakim naslednjim podvigom le še stopnjevalo.
Poguma ni izgubil niti Batn obročk , ki je sicer prvič izbral napačne cepine, saj mu ti niso omogočili dokončanja smeri. Vendar pa je pri vsaki naslednji preplezani smeri pokazal svojo silno moč in borbenost.Druga iz ženske naveze je bila Hruška. V steno se je po navodilih glavnega organizatorja podala kar v pancarjih. Sprva je mislila, da jo bo dodatnih 5kg oviralo pri plezanju, izkazalo pa se je ravno nasprotno. Osnovna navodila nam je posredoval zdaj že izkušeni Krilati lev, ki je svoje spretnosti pokazal na nekoliko bolj zapletenih smereh. Z vrhunskimi oblačili znamke Čao in novimi cepini se je na vrh povzpel v rekordno kratkem času. Ledno plezanje smo zaključili mokri do kože, pa vendar bogatejši za eno izkušnjo. Poleti bo čas za trening v skali, naslednjo zimo pa definitivno ponovimo. In upamo, da navdušimo še kakšnega RR – ovca.

Hruška